TILAUS – NYKYISET ASIAKKAAT
Jos olet yksityishenkilö ja kiinnostunut ostamaan tuotteitamme, pyydämme sinua kääntymään jälleenmyyjämme puoleen.
Allaoleva tilauslomake on tarkoitettu nykyisille tukkuasiakkaillemme.
TILAUS – NYKYISET ASIAKKAAT
Jos olet yksityishenkilö ja kiinnostunut ostamaan tuotteitamme, pyydämme sinua kääntymään jälleenmyyjämme puoleen.
Allaoleva tilauslomake on tarkoitettu nykyisille tukkuasiakkaillemme.
Vallitseva lämpötila vaihtelee asuinpaikan mukaan.
Klikkaamalla kaupunkia oikealla olevasta kartasta saat selville paikkakuntasi optimaalisen varausjännitteen.
Exide-varaajien sisäänrakennettu lämpötila-anturi takaa akkusi optimaalisen varautumisen paikkakuntasi lämpötilan mukaan.
Tiesitkö, että akun sisäinen ja sitä ympäröivä lämpötila ovat tärkeitä tekijöitä akun varautumisessa?
Useimmat lyijyakut ja varaajat suunnitellaan käyttämällä standardeja, joissa lämpötila on n. +25 °C.
Tämä merkitsee sitä, että jos akku varataan +25 °C:n lämpötilassa, optimaalinen varausjännite tavalliselle vakioakulle on n. 14,8 Volttia ja AGM- tai geeliakulle vastaavasti n. 14,4 Volttia.
Lämpötilan laskiessa akun sisäinen vastus nousee. Varauksen onnistumiseksi on tällöin nostettava jännitettä. Päinvastaisessa tapauksessa, lämpötilan ollessa korkeampi kuin
n. +25 °C, varausjännitettä on laskettava, jotta estetään akun ylivarautuminen, koska ylivarautuminen kuluttaa akkua ja lisää vedenkulutusta.
Nostamalla ja laskemalla lämpötilaa oikealla olevassa kuvassa löydät optimaalisen varausjännitteen (Volt) eri akkuteknologiaa edustaville lyijyakuille
Akun varausjännite on suositeltavaa pitää n. 15,5 Voltissa, jolloin vältetään mm. auton sähköjärjestelmän vahingoittuminen.
Täysin uuden, täyteen varatun lyijyakun kapasiteetti (Ah) n. +25 °C:ssa on 100 %. Kylmänä talviaamuna, esim. -25 °C:n lämpötilassa, akun kapasiteetista on käytettävissä vain n. 55 %.
Tämä johtuu siitä, että akun sisäinen vastus kasvaa lämpötilan laskiessa.
Akun alhaisen kapasiteetin lisäksi myös auton moottori on kylmä ja öljy «jäykkää». Samanaikaisesti laitetaan lämpö päälle ja käynnistetään muita laitteita, jotka nielevät sähköä. Siksi on tärkeää, että akku on tiptop-kunnossa ja että on käytettävissä hyvä varaaja, jossa on sisäänrakennettu lämpötilakompensointi.
Exide Carbon boost -teknologia parantaa akun varauksen vastaanottokykyä jopa
50 %.
Nostamalla ja laskemalla lämpötilaa oikealla olevassa kuvassa näet lyijyakun kapasiteetin eri lämpötiloissa.
Akun itsepurkautuminen varastoinnin aikana (ei kytketty akku):
Mittaamalla akun lepojännite (V) voidaan määritellä akun varaustila. Itsepurkautuminen on prosessi, joka vähitellen vähentää akun varaustilaa. Akun itsepurkaukseen vaikuttaa eniten lämpötila, ei niinkään aika tai akun koko (Ah).
Purkautuminen kuormitettuna/kytkettynä:Utlading ved belastning/forbruk:
Akun ollessa kuormitettuna/kytkettynä akun purkausaikaan vaikuttaa akun koko (Ah). Seuraavan sivun esimerkissä itsepurkaus- ja kuormituslaskelmat perustuvat tavalliseen auton 70 Ah akkuun.
Muutama esimerkki akun jännitteestä autossa:
12,75 V
12,4 V
12,1 V
11,7 V
11,5 V
100 %
70 %
50 %
25 %
0 %
Täyteen varattu
Ei käynnistysongelmia
Käynnistysongelmia kylmässä
Käynnistysonglemia
Tyhjä akku
– Lepojännite = Jännite (Voltti) akussa, kun ei ole kuormitusta.
– Oikea lepojännite mitataan varauksen (vähintään 10-12 tuntia) jälkeen tai kuormituksen/kytkennän (vähintään 15 minuuttia) päätyttyä.
Kaikilla akuilla on tietty itsepurkautuminen johon vaikuttaa lämpötila.
Täyteen varatussa lyijyakussa lepojännite on noin 12,75 V. Lepojännitteen ollessa noin 12,5 V tai yli, on akun varaustila hyvä. Jos jännite laskee alle 12,4 V pidemmäksi aikaa, tapahtuu sulfatoitumista, joka vaikeuttaa varautumista.
Siksi on tärkeää, että akun lepojännite pidetään korkealla tasolla myös silloin, kun akkua ei käytetä. Tämä koskee sesonkikäytössä olevia kulkuneuvoja kuten veneitä, moottoripyöriä jne. Akun ollessa kytkettynä virtajärjestelmään, tapahtuu piilokulutusta ( esim. kello, hälytin), jolloin on vaarana että akku tyhjenee.
Kun akkua ei käytetä, on se säilytettävä kuivassa ja viileässä.